GS1 trade packaging seo billede
GS1 Trade Packaging – sådan får du styr på dine emballagedata
26 november 2025
Praktiske overvejelser i produktion og emballering
Praktiske overvejelser i produktion og emballering
16 december 2025
GS1 trade packaging seo billede
GS1 Trade Packaging – sådan får du styr på dine emballagedata
26 november 2025
Praktiske overvejelser i produktion og emballering
Praktiske overvejelser i produktion og emballering
16 december 2025

EU strammer reglerne for Listeria i spiseklare fødevarer

Hvad betyder det for fødevareproducenter?

EU har vedtaget markant skærpede regler for Listeria monocytogenes i spiseklare fødevarer. De nye krav træder i kraft 1. juli 2026 og skal højne fødevaresikkerheden i hele EU. Reglerne skærpes som følge af en stigning i listeriose-tilfælde over de seneste 15 år, og fordi Danmark fortsat ligger over EU-gennemsnittet.

For danske producenter betyder det et større ansvar for dokumentation, overvågning og kontrol af Listeria – ikke kun i produktionen, men gennem hele produktets holdbarhedsperiode.

 

Hvad har ændret sig?

Tidligere måtte Listeria monocytogenes ikke være til stede i produktet på afsendelsestidspunktet.

Med de nye regler gælder kravet gennem hele holdbarhedsperioden, medmindre producenten kan dokumentere, at bakterien ikke vokser til sundhedsskadelige niveauer.

 

Det betyder:

 

❗ Listeria må ikke være til stede i 25 g produkt i hele holdbarhedsperioden

❗ Alternativt skal producenten dokumentere vækstbegrænsning gennem fx challenge-tests eller predictive modelling

❗ Kravet gælder ikke kun produktion – men også opbevaring, transport og distribution

 

Med andre ord: fødevaresikkerhed skal dokumenteres hele vejen fra produktion til køledisken.

 

Hvorfor skærper EU reglerne?

Ifølge EU’s zoonoserapporter er antallet af listeriose-tilfælde stigende i både EU og Danmark. Listeria er særligt farlig i spiseklare produkter, som typisk ikke varmebehandles før indtagelse.

 

Artiklerne fra DTU og Kost & Ernæring peger især på:

 

  • Spiseklare fisk og pålægsprodukter som hyppige risikokilder
  • Højere forekomst i nordiske lande
  • Behov for bedre dokumentation på tværs af værdikæden
  • Manglende sporbarhed og testdata i enkelte produktionsled

 

Hvad betyder reglerne for producenter i praksis?

  1. Mere dokumentation: Producenter skal kunne dokumentere, at bakterien ikke kan vokse i produktet i løbet af hele holdbarhedsperioden. Det kan kræve:
  • Challenge tests
  • Laboratorietest
  • Predictive modelling
  • Justering af opskrifter, pH, vandaktivitet eller emballage

 

  1. Opdatering af HACCP og kvalitetsstyring. Virksomheder bør gennemgå:
  • Kontrolpunkter
  • Prøvetagningsfrekvens
  • Hygiejneprocedurer
  • Overvågning i miljøet

 

  1. Større ansvar i hele værdikæden. Producenter skal sikre:
  • Korrekt temperaturstyring
  • Solid sporbarhed
  • Dataopsamling fra alle led i kæden

 

Hvad kan virksomheder gøre allerede nu?

Selvom reglerne først gælder fra 1. juli 2026, anbefales det at starte forberedelserne nu:

 

✔ Gennemgå jeres eksisterende kontrolprogrammer

✔ Evaluer risiko for Listeria i jeres produkter

✔ Vurder behovet for ekstra test og dokumentation

✔ Opdater HACCP-system og SOP’er

✔ Træn medarbejdere i de nye krav

✔ Overvej tekniske løsninger til automatisering af data og sporbarhed

 

Hvordan kan Nimax Danmark hjælpe?

Hos Nimax Danmark arbejder vi tæt sammen med fødevareproducenter om løsninger, der understøtter:

 

  • Sporbarhed
  • Overvågning
  • Dokumentation
  • Produktionskontrol
  • Digital dataintegration

 

Vi kan hjælpe med:

 

➡ Rådgivning om implementering af dokumentationskrav

➡ Teknologier til sporbarhed og kvalitetskontrol

➡ Integration af data fra produktionsudstyr

➡ Automatisering af rapportering

 

Kontakt os

Kontakt os, hvis du vil høre, hvordan din virksomhed bedst kan blive klar til de nye krav.

 

Kilder: 

DTU Fødevareinstituttet: EU strammer reglerne for Listeria i spiseklare fødevarer

Kost & Ernæringsforbundet: Strammere regler for Listeria i spiseklare fødevarer